Spaljivanje Fašnika, spektakularan vatromet, dodjela nagrada i Prljavo kazalište za završetak 191. Samoborskog fašnika

Spaljivanje Fašnika, spektakularan vatromet, dodjela nagrada i Prljavo kazalište za završetak 191. Samoborskog fašnika
     

Program završnog dana Fašničke republike započeo je u 18:30 sati, a vrhunac je bilo suđenje i na kraju spaljivanje princa Fašnika.

 
     

Spaljivanjem princa Fašnika i spektakularnim vatrometom, nešto iza 21 sat i službeno je  zatvoren 191. Samoborski fašnik. Sve je počelo svečano, plesom, pjesmom te dodjelom posebnih nagrada i priznanja za sve one koji su obilježili ovogodišnje izdanje Samoborskog fašnika. Fašnička republika u tri je posljednja sata svoga postojanja pokazala najbolje od najboljeg u posljednjih 12 dana, potvrdivši važnost i neizbrisivu tradiciju koja Samoborski fašnik svrstava među najbolje fašnike Europe i regije. Potvrdit će to i više od 100 000 posjetitelja koji su kroz 12 dana uistinu imali priliku uživati u bogatim programima, radionicama, vrhunskim koncertima, nizu maskiranih likova i zabavi koja nije prestajala na Trgu Fašničkih velikana i Trgu Srakinih mališana.
 
Kako to obično biva na velikim zatvaranjima i 191. Samoborski fašnik, odlučio je posljednjeg dana dodijeliti nagrade u nekoliko kategorija. Tako su za najbolju obiteljsku masku proglašeni Trolovi, drugo mjesto zauzele su Samoborske hobe, treći su bili Simsoni, a četvrta pozicija pripala je Maloj Sireni. Uslijedile su nagrade za tabore mjesnih odbora, a na prve tri pozicije izabrani su: Mjesni odbor Rude, Mjesni odbor Vrbovec i kao treći Mjesni odbor Hrastina. Proglašeni su i pobjednici u konkurenciji mjesnih odbora, pa je tako kao najbolji proglašen Mjesni odbor Celine, drugo mjesto pripalo je Mjesnom odboru Rude, dok je kao trećeplasirani od strane žirija izabran Mjesni odbor Podvrh.
 
Nagrađeni su i restorani, barovi, slastičarnice i lokali koji su sudjelovali u borbi za Srakino gnijezdo, najbolje i najljepše uređen prostor Samoborskog fašnika. Tako su se kao najkreativniji pokazali Krčma Gabreku 1929 na prvoj poziciji, Caffe bar Gradna na drugom mjestu i kao treći Samoborska klet. Kao i prethodnih godina i 191. Samoborski fašnik pripremio je nagradu Fašničke galge, za izuzetan dugogodišnji doprinos očuvanju i njegovanju tradicija Samoborskog fašnika te kreativnost i upornost, a koju je ove godine dobio Ivan Ivek Jambrešić za 41 godinu neprekidnog sudjelovanja na Samoborskom fašniku i to od davne 1976. godine. Dodijeljene su i Zlatne krafle za poseban doprinos 191. Samoborskom fašniku, a nagrađeni su: Ljiljana Matejčić, Josip Lebegner, Jura Stanec, Marijan Žganjer i Košarkaški klub Samobor.
 
Održan je i izbor najboljih pojedinačnih maski u kojem su na prva tri mjesta bili Broz bez nade, na drugom mjestu Kolinda i Plenković te kao treći Ivek i duga cijev.  Proglašeni su i pobjednici grupni maski, pa su prvo mjesto osvojili Dobar, loš i pročitan, drugo mjesto osvojila je grupna maska TNT u akciji, dok je na treće mjesto izabrana maska Frajle za podoma. Poslije maski red je došao i na Fašničke putovnice, nagrade za one koji su vjerno skupljali pečate u odabranim Fašničkim lokalima. Nagrade za Fašničku putovnicu dobili su: Tomislava Horvatić, Vesna Pavlin, Martina Franceković i Loreta Librić.
 
Završetkom dodjela nagrada došlo je i vrijeme za suđenje princu Fašniku. Kako to uvijek biva princ je proglašen krivim, a presudio mu je Sudec, unatoč velikim naporima Fiškala da opravda sve njegove nepodobne radnje u posljednjih 12 dana. Uslijedilo je vraćanje ključeva grada, Kreši Beljaku, gradonačelniku grada Samobora, a princ Fašnik je spaljen, čime je prestala postojati slobodna Fašnička republika. Još dok je princ Fašnik gorio, nebo iznad Samobora zasvijetlio je spektakularni vatromet, koji je najavio posljednji koncert 191. Samoborskog fašnika, nastup neponovljivog Prljavog kazališta.
 
Unatoč zatvaranju Samoborskog fašnika, Prljavo kazalište je na glavnom samoborskom trgu održalo odličan koncert i svojim najboljim hitovima ponovo podsjetilo zašto traju već 40 godina. Atmosfera je ponovo bila vrhunska, posjetitelji su puna dva sata uživali u poznatim pjesmama Prljavaca i zajedno ispratili nezaboravno izdanje 191. Samoborskog fašnika.