Princa na lomaču

Princa na lomaču
   

Početkom dvadesetog stoljeća fašnička ceremonija doživjela je zanimljive promjene. Uvodi se 1906. godine funkcija živog Princa Fašnika, kojem se na pozornici, uz prisustvo fašničkog suca, na pokladni utorak dosudi lomača. Tradicionalni krpeni "fašnik", lutak kojeg se na kraju spaljuje, dio je fašnika od njegovih prvih dana, do danas.

podijeli sa ekipom
   

Živahni Princ Fašnik donio je promjene i na ceremoniji otvaranja Fašnika. Od 1906. do suvremenih Fašnika, Princ "preuzima vlast" u samoborskoj Slobodnoj fašničkoj republici, najčešće od gradonačelnika, te objavljuje proglas. Osim njega, fašnički likovi, koji s pozornice zabavljaju pučanstvo pričajući im šale i ironične komentare društvenih zbivanja, su Sudac, Sraka te Fiškal, čija je zadaća obrana (neuspješna) Princa Fašnika.
Narodna predaja kaže kako je Fašnik "god", ili praznik svih muškaraca. U samoborskom kraju na pokladni se utorak priređuje svečani ručak, najčešće purica s mlincima, te se obilno zalije vinom. Kao desert služe se, dakako, krafne, ili kako vele krafli.

neke fašničke fotke

 
idea studio logo